Voor kinderen is het krijgen van een broertje of zusje een ingrijpende gebeurtenis. Juist daarom is het goed ze hierop voor te bereiden. Uiteraard is de wijze waarop afhankelijk van de situatie in uw gezin en de leeftijd van het kind.
Kinderen die jonger zijn dan twee jaar zou u bijvoorbeeld de komst van de baby kunnen uitleggen door veel baby’s te laten ‘zien’. Op foto’s, op straat, bij vrienden of familie.
Een wat ouder kind begrijpt al meer van wat u vertelt. Maar zeker in deze leeftijdsgroep is het belangrijk dat uw kind bij de komst van de baby betrokken raakt. Bij nog oudere kinderen kunt u bovendien ook uitleggen wat het betekent om een baby te hebben. Bijvoorbeeld dat de baby nog niet kan praten, lopen en zitten, gevoed moet worden en helemaal afhankelijk is van uw zorg en aandacht.
Peuters kunnen snel het idee krijgen dat de komst van de baby de oorzaak is van veranderingen in hun leventje en dat de baby de oorzaak is dat er minder aandacht en liefde van papa en mama voor hen is. Belangrijke en voor de peuter ingrijpende mijlpalen zoals; een ‘groot bed’ of bijvoorbeeld de speelzaal kunnen beter zo gepland worden dat ze ver vóór of juist ver na de komst van de baby plaatsvinden. Ook bepaalde dagelijkse rituelen die de peuter normaal gewend is samen met u te doen kunnen nu beter overgedragen worden aan uw partner. Als de baby eenmaal geboren is, laat uw kind dan niet kennismaken met de baby als die in uw armen ligt. Maar laat het bijvoorbeeld kennis maken met de baby als hij in zijn wieg is. Of laat de kraamverzorgende de baby brengen als u op een vertrouwd plekje bent.
In de boekwinkel of bibliotheek zijn veel kinderboeken beschikbaar over het krijgen van een baby, jaloeziegevoelens bij oudere kinderen, enz. Enkele boekensuggesties zijn:
• Wij krijgen een baby door L. Nilsson, Uitgeverij Ploegsma
• Alex krijgt een baby door J. Vriens, Uitgeverij Unieboek
• Kijk zo wordt je groot door P.Pearse, Uitgeverij Helmond
• Hallo baby door C. Slee, Uitgeverij Unieboek