U bent zwanger.

U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

 1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test).
 2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij u over de mogelijkheden van prenatale screening. Heeft u tijdens uw eerste bezoek aan ons gezegd dat u meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

Informatie over de NIPT (de 13 en 20 weken echo)

NIPT: U kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test ) als u tijdens de zwangerschap al wilt weten of uw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft.

Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

Wilt u de NIPT (niet-invasieve prenatale test)? U krijgt eerst een gesprek

Bij uw eerste bezoek vraagt uw verloskundige of gynaecoloog of u meer wilt weten over de NIPT. In een uitgebreid gesprek krijgt u dan informatie over het onderzoek en de aandoeningen.

U kiest zelf of u de NIPT wilt. Denk goed na over de volgende vragen:

 • Hoeveel wilt u tijdens de zwangerschap al weten over uw kind?
 • Als u te horen krijgt dat uw kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft, wat wilt u dan doen?

Wanneer kunt u de NIPT krijgen?

Het onderzoek met de NIPT kan vanaf 10 weken zwangerschap.

Hoe gaat de NIPT?

De NIPT is een bloedonderzoek. Uw verloskundige of gynaecoloog vertelt u waar u bloed kan laten afnemen. Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit uw arm. Het laboratorium onderzoekt uw bloed.

De uitslag

U krijgt de uitslag binnen 10 werkdagen. De NIPT geeft geen zekerheid. Soms zijn er wel aandoeningen, maar deze worden niet met de NIPT opgespoord. Maar als u een gunstige uitslag heeft, hoeft u geen vervolgonderzoek.

Vervolgonderzoek

Als u een ongunstige uitslag heeft, kunt u kiezen voor vervolgonderzoek . Daarmee kunt u zeker weten of uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De 13 en 20 weken echo:

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt.

Waarom de 13 wekenecho?

U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal.

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Wilt u de 13 wekenecho? U krijgt eerst een gesprek

Bij uw eerste bezoek vraagt uw verloskundig zorgverlener of u meer wilt weten over de 13 wekenecho. In een uitgebreid gesprek krijgt u dan informatie over het onderzoek en de wetenschappelijke studie. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt.

Denk goed na over de volgende vragen:

 • Hoeveel wilt u tijdens de zwangerschap al weten over uw kind?
 • Als u te horen krijgt dat uw kind een lichamelijke afwijking heeft, wat wilt u dan doen?

Wanneer kunt u de 13 wekenecho krijgen?

U kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

Hoe gaat de 13 wekenecho?

Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe en wanneer krijgt u de uitslag?

De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.

Vervolgonderzoek

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.Wat kost de 13 wekenecho?

U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog en de 13 wekenecho. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van uw eigen risico.

De 20 weken echo:

Waarom de 20 wekenecho?

U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Maar er zijn ook verschillen. Bekijk de video over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Wilt u de 20 wekenecho? U krijgt eerst een gesprek

Bij uw eerste bezoek vraagt uw verloskundig zorgverlener of u meer wilt weten over de 20 wekenecho. In een uitgebreid gesprek krijgt u dan informatie over onderzoek. U kiest zelf of u 20 wekenecho wilt. Denk goed na over de volgende vragen:

 • Hoeveel wilt u tijdens de zwangerschap al weten over uw kind?
 • Als u te horen krijgt dat uw kind een lichamelijke afwijking heeft, wat wilt u dan doen?
  • Wanneer kunt u de 20 wekenecho krijgen?

   U kunt de 20 wekenecho laten doen van week 18 tot week 21 van uw zwangerschap. Dus tot 21 weken en 0 dagen van uw zwangerschap. Het liefst laat u de echo doen in week 19 . Dat is dus 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen van uw zwangerschap.

   Hoe gaat de 20 wekenecho?

   Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niks van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.

   Hoe en wanneer krijgt u de uitslag?

   De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.

   Vervolgonderzoek

   Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek

   Wat kost de 20 wekenecho?

   U betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met uw verloskundige en gynaecoloog, en ook de 20 wekenecho zelf kost u niets. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van uw eigen risico.