Wat hoort niet tijdens een miskraam?

Bloedverlies kan, veel ook. Maar heeft u het idee dat er een kraantje open staat en het bloed maar blijft stromen, ga dan liggen en bel met uw verloskundige.

Duizeligheid of flauwvallen is eveneens een reden om met uw verloskundige contact op te nemen.

 

Wat kan je na een miskraam verwachten?

U voelt zich vaak erg moe en leeg. U weet even niet hoe u nu verder moet. Slaap daarom veel in deze periode. Rust geneest uw lichaam en uw hart.

 

Lichamelijk:


Als de baarmoeder weer leeg is, blijft u 5 tot 10 dagen bloed verliezen. Dit lijkt echter meer op uw menstruatie en verloopt ook gelijk aan hoe u dit gewend bent. Hierna is uw lichaam weer hersteld en mag u medisch gezien weer zwanger worden

 

Emotioneel:


Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Het brengt een abrupt einde aan de plannen en fantasieën over het verwachte kindje. Vooral de eerste weken kan het verdriet heel intens zijn. Naast verdriet kunnen er ook andere gevoelens bestaan, zoals schuld, schaamte, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, het gevoel van falen van je eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Deze gevoelens zijn heel begrijpelijk en normaal. Neem de tijd om het te verwerken en probeer erover te praten met iemand die u vertrouwt, dat lucht vaak op. Voor de buitenwereld is het verlies meestal onzichtbaar. Dit maakt het moeilijker om uw gevoelens met anderen te delen. Iedereen verwerkt het anders, dat kan ook binnen uw relatie het geval zijn. Dat is niet erg, maar praat er wel over. Geef elkaar de tijd en ruimte die de ander nodig heeft. Wanneer er kinderen in uw gezin zijn, praat er dan open en eenvoudig met ze over. Zo begrijpen ze de sfeer in huis en kunnen ze hun steentje bijdragen.

 

Extra onderzoeken

Bij bloedverlies in de eerste 16 weken van uw zwangerschap is niet direct duidelijk of uw kindje nog leeft. Een zwangerschapstest is helaas niet zinvol. De uitslag kan nog wel twee maanden positief blijven na een miskraam.

 

Echo


Een echo kan duidelijk maken of het hartje nog klopt. Als het hartje klopt is de kans op een miskraam klein, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een hartje dat niet klopt kan met de echo betrouwbaar opgespoord worden. Soms wordt er een echo gemaakt als er twijfel over de compleetheid van de miskraam bestaat.

 

Afwachten


Veel vrouwen geven er de voorkeur aan te wachten tot de bloeding vanzelf stopt. Binnen twee weken is duidelijk of de miskraam spontaan op gang komt. Ook na een echo geven veel vrouwen er de voorkeur aan af te wachten wanneer het vruchtje vanzelf wordt afgestoten. Vrouwen bij wie de miskraam spontaan verlopen is, kunnen de gebeurtenissen vaak makkelijker verwerken. Het verdriet kan thuis worden beleefd en eventuele complicaties van de curettage worden vermeden.

 

Curettage of medicijnen


Mocht u miskraam niet spontaan op gang komen of niet voorspoedig verlopen dan word u door mij naar een gynaecoloog doorgestuurd. Sommige vrouwen vinden het vreselijk om af te moeten wachten en gaan op eigen verzoek naar de gynaecoloog. Deze wil in eerste instantie weten hoe u zwangerschap tot nu toe verlopen is. Meestal wordt er (nogmaals) een echo gemaakt om te kijken wat de conditie van uw zwangerschap is. Afhankelijk hiervan wordt er samen met u en uw partner besloten wat de beste manier is om de zwangerschap te beëindigen. Dit kan met behulp van vaginale tabletten of met behulp van een curettage. Wilt u hier meer over weten vraag het de verloskundige dan gerust.

 

Anti-D Immunoglobuline

Is uw zwangerschap 10 weken of ouder geworden en heeft u een negatieve rhesusfactor, dan wordt er anti-D bij jou gespoten. Dit gebeurt om vorming van antistoffen tegen te gaan, die eventueel problemen kunnen geven in een volgende zwangerschap. Dit doen wij het liefst op het moment dat het bloedverlies begonnen is. Mocht dit bij u moeten gebeuren, zullen wij dit met u bespreken.


Toekomst

Vrijen na een miskraam kan als u en uw partner er beide weer behoefte aan hebben. Het is niet nodig om bijvoorbeeld 1 menstruatie af te wachten. Dit geldt ook voor een nieuwe zwangerschap. U bent na de miskraam gewoon weer vruchtbaar. Denk eraan dat u en uw partner zelf wel weer toe moeten zijn aan een nieuwe zwangerschap. Gebruik anders goede anticonceptie.