De kraamperiode is een tijd waarin er veel gebeurd. Allereerst is deze tijd bedoeld om jullie nieuwe kindje te leren kennen en om samen te leren hoe je dit kindje kunt verzorgen. Vaak gaat deze dag in een roes aan jullie voorbij. Jullie kunnen het idee hebben dat je geleefd wordt. Dit is normaal. Hebben jullie al een kindje gehad, dan zullen jullie weten dat het belangrijk is om vooral de eerste dag te rusten en te genieten van dit nieuwe kindje. Las daarom pauzes in tussen de diverse bezoeken of maak afspraken wanneer ze kunnen komen, zodat er voor jullie genoeg tijd overblijft om kennis te maken met jullie nieuwe kindje. Jullie kraamverzorgster komt de komende dagen jullie niet alleen verwennen, maar ook wegwijs maken in de verzorging van jullie baby. Van de kraamhulp en van ons krijgen jullie allerlei handige tips. Ook familie en vrienden zullen jullie verschillende tips geven. Soms voelt het alsof iedereen het beter weet of dat iedereen zich met de verzorging van jullie kindje wil bemoeien. Kies uit al deze tips datgene wat het beste bij jullie past. Niets is verplicht om te doen.


Kraamtradities

De vlag uit, een ooievaar op het raam of in de tuin. Er zijn velerlei tradities om kernbaar te maken dat de baby is geboren. De beschuit met rose of blauwe muisjes horen er in deze tijd nog echt bij. Vroeger werd de geboorte van een baby al met beschuit met muisjes gevierd. Deze gewoonte stamt al uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen voor de rijkere lagen van de bevolking.


Regelzaken

Aangifte bij de gemeente

Baby bij verzekering doorgeven

Bij thuiskomst uit het ziekenhuis altijd de verloskundige bellen!

Geboortekaartjes regelen

•Consultatiebureau hoef je niet zelf te bellen, ik draag de zorg voor hielprik en overdracht consultatiebureau over in kraambed naar de juist personen